2013. november 6., szerda

Csodák márpedig vannak – ars poetica 4.



Akkor most kéretik nem azonnal belém kötni, hogy „attól függ, mit hívunk csodának”, meg hasonlók.
Ha szabad, én azt javaslom, az olyan eseményeket, amelyek megtörténtét elképzelhetetlennek tartjuk, tartottuk bekövetkezésük előtt, szabadjon ezzel a szóval illetni!
És úgy szeretném, ha a tudományban mégannyira eltökélten hívők IS elismernék, hogy attól még, hogy mi a pici agyunkkal  előre nem tudjuk, hogyan, azért még megtörténhetnek bizonyos dolgok.
Számomra pont az az élet egyik nagy csodája, amikor olyan események, esemény-sorok következnek be, amiket előre elképzelhetetlen lett volna kitalálni, mégis, egyszer csak „kész”, megtörtént.
Amikor azt mondjuk, hogy „ezt nem gondoltam volna”!
Valahogy ilyenkor „tapinthatóan” azt érzem, hogy a Jó Isten „belenyúlt” a Mátrixba, illetve a földi életbe. Mert valahogy ezek az események mindig pozitív történések….


Ma tipikusan egy ilyen eseményben működhettem közre, hihetetlen érzéseket „okozva” – remélem, nem csak - magamnak. J

Történt pedig, hogy a Facebook-on, Papp Piroskától kaptam egy üzenetet, hogy pár napja egy bizonyos Szendrő Attila nevű, a Fogyatékosok Otthonában, Zsirán élő úriember a következőt posztolta az idővonalán:  „egyik nagy álmom ami azt hiszem sohasem fog beteljesedni, szeretném egyszer Rossini tolvaj szarka nyitányát elvezényelni egy szimfónikus zenekarnakJ  imádom ezt a nyitányt!!!


Miután november 19-én lesz egy hangverseny a Bartók Teremben, ahol a Rum Kastélyban fogyatékkal élő, tanuló gyermekek lépnek fel, egyebek mellett a Savaria Szimfonikus Zenekarral, sőt, Radics Gigivel is közösen, az alkalom Attila álmának beteljesüléséhez már meg is volt.


Amikor az ember  „jó úton jár”, azt onnan biztosan tudhatja, hogy a dolgok egyszer csak „maguktól” elkezdenek a megfelelő irányba történni, és pillanatok alatt már célhoz is értek.
Délelőtt fél tízig tudtam beszélni Attilával, a zenekarral, Sándor János karmesterrel, „véletlenül” kottánk is volt a darabból, és láss „csodát”, mindenki örült, ráért, és segített. Nem ragozom tovább, holnap 11-kor Attila próbál a zenekarral…Rossini: Tolvaj szarka nyitánya lesz műsoron… J
Hát nem csodálatos? És ha minden a terv szerint alakul, akkor 19-én, 17 órakor, aki szeretné, maga is részese lehet ennek a csodának (is) és megnézheti, meghallgathatja, hogyan vezényli Attila a Savaria Szimfonikus Zenekart!


De történt ma egy másik csodálatos esemény is. Az idén 20. jubileumát ünneplő szombathelyi Hölgy klub tagjai látogattak el hozzánk. 36-an jöttek el arra a tervezetten egy órás beszélgetésre, illetve általam tartott beszámolóra, ami zenekarunkat hivatott bemutatni.



Fantasztikus volt látni, érezni az érdeklődését a rendkívül gazdag életpályát maguknak tudó, szellemileg így a nyugdíjas korukban is teljesen friss hölgyeknek! Többen közülük évtizedekkel ezelőtt maguk is a zenekar ügyét szolgálták, vagy olyan rendkívüli személyiségek, mint pl. Benke Éva tanárnő, vagy Sütő Éva művésznő. Nem is beszélve Kiss-Domonkos Vali néniről, aki 94 évesen is eljött - úgy, hogy a hatvanas években maga is a zenekarban csellózott, azóta szinte nem is volt olyan szombathelyi hangversenye az együttesnek, amelyen ne lett volna ott.
Az jutott eszembe, hogy ilyen aktív, nyitott, kulturált nyugdíjas éveket kívánok mindenkinek – „így kell ezt csinálni”! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése